laupäev, 14. veebruar 2015

Naera terviseks!

Psühholoogitädid väidavad, et teinekord aitab stressi vastu ka see, kui stressi sümptomid maha suruda. Isiklik avaliku esinemise kogemus räägib sama - kui ikka enne arvukale ja/või tähtsale publikule esinemist närv sees (ja televiisor pildistab ka), tuleb millestki kõvasti kinni haarata, nii et käed väriseda ei saaks, ja hingata aeglaselt ja sügavalt, et ärev ähkimine maha summutada. Ja ennäe, juba mõne minuti pärast oled päriselt ka rahulik ning esinemine läheb ludinal.
Mis seal salata, eks töötu olemine tekita kah omajagu stressi - raha põle, ukse taga kakleb kodulaenu inkasso kommunaalteenuste  inkassoga (telko inkasso vaatab pealt ja peab punktiarvestust), ja niigi madalat enesehinnangut uuristab järjekordne potentsiaalne tööandja, kes su CV ja motivatsioonikirja peale, mille kallal sa kolm ööd järjest higi, verd ja pisaraid valasid, isegi vastama ei vaevu. No ja peamiselt veest ja kiirnuudlitest koosnev dieet paneb su veresuhkru hullult hüplema, mis omakorda muudab su meeleolu niisama vaoshoituks ja tasakaalukas kui Eurovisiooni publiku, kes näeb kleidiga meest lavale ronimas.
Aga naer on teatavasti terviseks, võideldes nii lampjalgsuse kui stressi vastu. Ütled, et sinu olukorras pole midagi naljakat ja üldse, teiste õnnetuse üle pole viisakas naerda? See, mu sõber, pole tegelikult tähtis. Tähtis on see, et ka teeseldud naer, kui seda küllalt kaua harrastada, saab su stressisümptomid ilusti kontrolli alla - ja muutub sujuvalt siiraks ja kergendavaks ka ;)
Kuid veel toredam, et sellega annab ka veidi raha teenida. Telefon sul ikka on? Võta oma naer linti. Kuula üle. Proovi veel. Lindista uuesti, kuula ja lihvi oma helindit niikaua, kuni endal kah naljakas hakkab.
Ja edasi?
Noh, konservnaer, mida teleseepides ja showdes lastakse, lindistati ilmselt juba viiekümnendatel. Aga äkki tahab mõni olemasolev kanal midagi värskemat? Miksi oma erinevad naerud kokku ja paku. Või, veel parem, paku oma eriti õõnsalt kõlavaid saadusi telefonihelinatena.
Kui sul juhtub kodus olema titt, oled eriti või sees. Tee talle nägusid ja võta tema kõgistamine videosse. Arvad, et nii ei teeni? Need kutid on juba sada tonni kokku kühveldanud ;)