teisipäev, 22. september 2009

Igale töötule ajakirjanikule oma uudisteagentuur!


Said oma ajalehelt koondamisteate? Või pandi su ajakiri sootumaks kinni?

Pange pundi saatusekaaslastega seljad kokku, küsige ettevõtja starditoetust (parem siiski, kui ei küsi - miks, sellest allpool) ning asutage oma uudisteagentuur. Uudised saate sealt kust suured lehed ja ülejäänud portaalid - pressiteadetest, eelinfost ja teiste väljaannete tsitaatidest. Päris uudiseid võib muidugi ka teha ;)

Kes teie toodangut ostaksid?

Igal lehel on oma etteantud formaat, mis nõuab muuhulgas ruumi täitmist lühiuudistega. Enamus lehti, eriti väiksemaid, kellel pole piisavalt tööjõudu, et vajalikus koguses nuppusid toota, ostab hea meelega agentuuriuudiseid - esiteks ei pea pressikate ümberkirjutamise-toimetamisega ise vaeva nägema, teiseks on ikka natuke piinlik pressikat otse tsiteerida - palju soliidsem on lasta seda teha agentuuril :)

Jah, Eestis juba on üks selline uudisteagentuur - BNS. Aga selle firma hinnad on teadagi millised. Ei usu, et teil on teab mis keeruline neist soodsam pakkumine teha - eriti kui teil pole vaja pidada kallist kontorit ega teenida soomlastest omanikele jooksvat kasumit.

Tehnilisi detaile ega hinnakujunduspõhimõtteid ma siin praegu kirjeldama ei hakka, kui huvitab, võin hea raha eest konsulteerida ;) Aga arvan, et kulud saate tasa küll.

Kuid ilusam osa alles tuleb.

Kui BNS näeb, et tema kunded järjest robinal teie juurde üle tulevad ning nende tulubaas kokku kuivab, teevad nad loogilise ja äraproovitud sammu - üritavad teid üle osta. Ärge siis lahmima hakake - müüa võib alati, peaasi, et hind liiga odav ei oleks. Küll nad maksavad - BNS-i neegrid peavad lihtsalt mõnda aega madalamat palka saama ja veel paar aastat oma uudiseid Norton Editori toksima (no võib-olla on tehniline progress lõpuks siiski ka nendeni jõudnud, ehkki veel paar aastat tagasi oli Norton seal jätkuvalt kõva sõna).

Pealegi, järgmised koondatud leheneegrid tahavad ju ka oma agentuuri püsti panna ;)

1 kommentaar:

  1. ei oleks uskunud et see uudistetootmine nii võib lõppeda nagu siin kirjeldatakse: http://hulkur.pri.ee/wiimaneweerg/?p=771

    VastaKustuta