kolmapäev, 23. september 2009

Milliseid tööpakkumisi vältida?


1. Rahvusvahelise firma maksete operaator Eestis vms - töötad oma kodust, vajalik arvuti, internetiühendus ja pangakonto ühes kuni mitmes Eestis tegutsevas pangas.

Mis äraseletatult tähendab seda, et sinu arvele kantakse kuskilt väljamaalt miskine papp, sina omakorda võtad selle automaadist välja ja annad nurga taga passiva onu kätte.

Pärast mida tuleb politsei parimal juhul kohe ja väänab sul käed selja taha, halvimal juhul, ja kui juhtub lollimat sorti politseiuurija olema, saad süüdistuse rahapesus ning krediitkaardiandmete varguses. Sa võid küll seletada palju tahad ja näidata isegi omaenda printerist väljatrükitud sertifikaati ja töötõendit, kuid võib minna üsna tükk aega ja nii mõnigi kohtuprotsess, enne kui uskuma jäädakse, et sa olid ainult tankmist, kes varastatud raha oma pangakonto kaudu puhtaks pesi.

2. Kosmeetika konsultant, ilutoodete müügiesindaja, tervisetoodete müüja, lisateenistus ja teised "tööta kodus, teeni palju tahad, ole iseenda peremees" tüüpi pakkumised. Eesti on lihtsalt liiga väike, et siin korralikku võrkturunduspüramiidi üles ehitada nii, et kogu sellega seotud toitumisahel ka päriselt söönuks saaks. Nälga jääb tavaliselt püramiidi kõige alumine aste, see tähendab sina.

3. Telefonimüük. Kui sa ei tea, mida see endast päriselt kujutab ning su närv ei kannata, et inimesed sulle 8 tundi päevas sitasti ütlevad, siis ära parem roni.

4. Töö välismaal, mille saamiseks tuleb vahendajale maksta. Eesti Vabariigis on keelatud tööotsijalt vahendustasu küsida, lisaks on tõenäoline, et jääd ilma nii tööst kui rahast.

5. Avaliku teenistusega seotud konkursikuulutused. Mitte et tööl iseensest väga viga oleks, kuid tavaliselt on neis pakutav koht juba täidetud, seadus aga nõuab perioodiliste konkursside läbiviimist. Raiskad ainult oma aega, energiat ja häid lootusi.

Kellel on veel teatud tüüpi tööpakkumiste osas negatiivseid soovitusi?
 Just selliseid, millele reageerides kas petta saab või millest töö tõeline vastik iseloom välja ei tule?

1 kommentaar:

  1. McJob?

    Tööpakkumised noortele naisterahvastele välismaal, kus ei pea valdama keelt ega midagi erilist oskama.

    Mnjah, veel yks teema, millest ma peaks suisa artikli kirjutama.

    VastaKustuta