teisipäev, 15. september 2009

Kuidas leida hea töökoht?


Niisiis loodad endiselt palgalisena jätkata, loed ahnelt kõiki töökuulutusi ning saadad CV-sid usinamalt kui nigeerlased spämmi. Kuid sinu esialgne entusiasm asendub pikapeale närvilisuse, seejärel masendusega - umbes kahesajast kohast, kuhu sa kandideerisid, oled saanud vastuse ainult kahest, ja needki viisakad äraütlemised. Hakkad kahtlustama onupojapoliitikat, üleilmset sionistide ja illuminaatide vandenõu ning omaenda halba karmat. Pikapeale sulavad ka säästud ning täiendava rahasüsti vajadus kerkib järjest teravamini päevakorda.

Mida teha, et endale mingigi töökoht leida?

Meeleheites võid, müts näpus, seni veel töötavate firmade ukse taga käia ja tööd küsida. Enesemüügi kogemuste juurdesaamisena on see võib-olla isegi mõttekas, kuid pikalt ära seda siiski tee - mõjub hävitavalt sinu niigi napile enesehinnangule. Viimasest aga võib sul varsti tarvis minna iga viimast kui kübet, mida sul õnnestub kokku kraapida.

Nüüd peaks sulle juba selge olema, et lauspommitamine ei vii sind sihile. Sa pead täpsemalt sihtima, kuid selleks on sul vaja teada
a) sihtmärki ja
b) sinu käsutuses oolevaid relvi.

Niisiis alusta eeltööga. Eelkõige iseenda kallal.

Olukorras, kus tööandjail on võimalik valida sadade soovijate hulgast, valib ta muidugi mõista ainult parimad. Järelikult unusta põhimõte "Ma olen valmis vastu võtma iga töökoha, mida mulle peaks pakutama!". Ära parem looda oma heale õnnele. Sul on mingigi lootus saada töökoht siis, kui sa oled pakutavas ametis väga hea, soovitavalt parim.

Kuid siin on üks häda - väga vähesed meist, ma ise kaasa arvatud, teavad harva päris täpselt, milles nad tegelikult tugevad on. Ühelt poolt on iseenda objektiivne hindamine vist üks raskemaid ülesandeid maailmas, teisest küljest ei anna ka meie introvertne, ütleksin isegi kergelt sotsiofoobne lähikond meie kohta tavaliselt ka ei eriti palju ega kuigi kvaliteetset tagasisidet. Ehk eesti keeles: seal, kus on vähegi võimalik iriseda, üks õige eestlane seda ka teeb, ning seal, kus võiks kedagi kiita, on eestlane pigem siivsalt vait.

Heade sõprade juurde objektiivse iseloomustuse saamiseks pöörduda ei ole sügavat mõtet - kui nad on tõeliselt head sõbrad, ei ole nende iseloomustus tavaliselt väga objektiivne, kui iseloomustus seda aga on, võib juhtuda, et nad kohe enam ei ole sinu head sõbrad :)

Muidugi võid end testida ka omaette, kuid  võib-olla on mõttekas lasta seda teha sinu jaoks võõral inimesel ning talle selle eest isegi natuke maksta. Ei usugi, et sa oma raha eest enda kohta palju põnevat teada ei saa :)

Kui sa nüüd täpselt tead, millest su jõud üle käib, on juba lihtne leida ohver, st firma, kes veel isegi ei kahtlusta, et temast saab sinu tulevane tööandja, ning asuda metoodiliselt tema kohta luureandmeid koguma.

Tee endale selgeks, millega firma tegeleb, kellele on tema tegevus kasulik ning kes on selle firma võtmeisikud. Google on sinu hea abimees, kuid firmas töötav tuttava tuttav on veel parem. Kui kuuled, et firma on raskustes, ära heitu - võid pakkuda oma teeneid nende päästmiseks ;)

Ära löö käega, kui sulle öeldakse otse, et neil ei ole hetkel vaba kohta. Kui firma sind tõsiselt huvitab, paku ennast kasvõi vabatahtlikuks - kui juba jala ukse vahele saad ning oskad end kasulikuks teha, ei jää ka palgatöö tavaliselt tulemata. Või siis loo endale ise töökoht - paku välja idee ning ennast seda teostama.



Muidugi pole võimatu, et sinu oskused ja haridustase on nii spetsiifilised ning sinu profiilile sobivad firmad tunnevad mõlemad sind juba liigagi hästi ja on sind korduvalt nii ustest kui akendest välja visanud.

Sellisel juhul ei jää sul tõesti muud üle, kui vaadata ise, kust mõned kroonid teenida annab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar