kolmapäev, 16. september 2009

Teeme vinge firma


Tüüpiline Eesti äriplaan näeb teatavasti välja selline:
1. Teeme oma firma.
2. ...
3. Saame palju raha.

Oma firma on tore asi küll, paraku tahab firma loomine (või ostmine) ja käigushoidmine seda, mida sul parasjagu napib - raha. No võid ju osta mõne riiulifirma, aga raamatut tuleb pidama hakata üsna kohe - muidu lööb maksuamet sulle kammi turja. Rahast palju olulisem on siiski küsimus, MIDA sa selle firmaga tootma, müüma, vahendama või konsulteerima hakkad. Ehk sul on vaja head ideed.

Kust sihukesi saada?

Luban, et avaldan mõned ka siin, sellessamas blogis. Ent mõelda tuleb sul siiski oma peaga ja tegutseda oma käte ja jalgadega. Sa ei hakka ju endal naba paigast punnitama ja omaenda rahaga riskima ainult sellepärast, et mingisugune doktor Baarmän käskis :)

Parim viis teenida hulk raha olevat tekitada probleem ja see siis kangelaslikult lahendada. Aga kui nüüd hoolega ringi vaadata, siis lahendamist vajavaid probleeme on meie ümber piisavalt ka ilma juurdetekitamiseta. Katsu vaadata ringi mitte selle pilguga, et "Kelle või mille pealt ma võiksin teenida?", pigem suhtu nii: "Kas kusagil on probleem, mille ma saaksin lahendada?".

Mõtle nüüd ise ka - kuidas sa suhtuksid tegelasse, kes täiesti ilmselt tahab sinu pealt teenida? Kui tal just püstolit käepärast pole, siis vaevalt su käsi taskusse rahakoti järele ronib. Oletame aga näiteks, et sul on probleem - lapsele ei jätku lasteaiakohta, parajaid kingi/sulle vajalikku varuosa Eestis ei müüda, oled hädas ülikeeruka, kuid ülivajaliku dokumendi koostamisega või muud sellist - ning siis tuleb keegi, kes täiesti tühise tasu eest su mured lahendab. Sa ju topid lausa vägisi oma raha talle pihku :)

Sul endal on kunagi mõni seesugune mure olnud, aga leidsid ise lahenduse? Nüüd on sinu kord teisi aidata. Mõõduka tasu eest, mõistagi ;)

Järgmises jorus katsun anda mõned ideed, mis mul endal või sõpradel seni on kripeldama jäänud. Kui miskit sobib, kasuta terviseks. Kui endal hea idee üle, siis lisa siia kommentaaridesse või saada mulle avaldamiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar