kolmapäev, 30. september 2009

Ühemajapidamise elektrigeneraatorid


Oled meister metallitöös ning ka elektrivärk pole sulle võõras? Parem veel, kui sul on ka mõned samasuguste oskustega sõbrad ning ehk leiad ka paar asjatundjat, kes teavad midagi tugevusarvutusest, voolupingest ja muust seesugusest.

Kuhu ma sihin? Tegelikult on see hoopis Kaarel Tarandi idee, kes arvab, et kümned tuhanded pidevalt kõikuva kvaliteediga või hoopis puuduvate elektriliinide küljes olevad maamajapidamised lõpetaksid Eesti Energiaga kliendilepingu kohe, kui mõni mõistlikum alternatiiv silmapiirile ilmuks. Paku neile seda alternatiivi.

Oma elektrigeneraatorid paljudel sihukestel majapidamistel juba tegelikult on. Küsimus on ainult selles, miks peaksid needsinatsed generaatorid põletama kallist diislit, toetades sellega pealegi veel Putini kuradteabkuhusihitud plaane. Pealegi kui igas talumajapidamises jääb üle tonnide viisi taastuvat biomassi, mis ainult ootab, et valguseks ja soojuseks muutuda.

Kui sa juba aru ei saanud, siis puust ja punaselt: hakka koos oma sõpradega valmistama hakkepuitu või mõnd muud biomassi põletavaid generaatoreid, mis suudaksid jääksoojusega ka tollesama majapidamise soojaks kütta. Keerulist ei tohiks seal midagi olla -
1. varjualune, kus materjal kuivab,
2. punker, kust 
3. tigu lükkab materjali
4. koldesse, kus loitev leek soojendab
5. katelt, sealt omakorda suunatakse kuum aur
6. turbiini, mis ajabki ringi
7. generaatorit.
Vaja oleks muidugi veel ka elektri ja küttevee väljundeid ning elektroonikablokki automaatika kontrollimiseks. Pakendada võid kogu kupatuse käepärasesse konteinerisse, nii et kustunud Iljitši lambikesega majapidamisel tasub vaid telefoni akusse jäänud viimase elektrivaruga helistada, ning juba ivakese aja pärast tõstetakse uus jõujaam treilerilt maha, ühendatakse otsikud ja võibki omaenda toodetud soojust ja valgust nautima asuda.

Tegelikult pole EE traati vaja isegi kokku rullida, toodetud elektri ülejäägi saab ju alati EE-le tagasi müüa ;)

Sina aga, lugupeetud generaatoritootja, palka muudkui uusi töölisi ja varu odavat metalli - elektrifitseerimist ootavad ka Soome, Rootsi ja Lõuna-Ameerika hajaasustuspiirkonnad.

Kuna maailma kuulsaim energeetik, Homer Simpson käib kopiraidi alla, siis tema pilti ma siia juurde ei pane. Küll aga leidsin ühe kena pildi tuulegeneraatorist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar